dinsdag 20 december 2011
1e chemokuur
Vandaag de start van de 1e van in totaal 6 chemokuren. Gisteren vroeg Wendy, mam ben je zenuwachtig? En mijn antwoord was nee helemaal niet, ik heb het volste vertrouwen dat dit de goede weg is om de tumor en de cellen die de tumor al mijn lichaam in heeft gestuurd te bestrijden. Ook voel ik mij sterk en denk ik dat het allemaal wel mee zal vallen. Ik zal de realiteit natuurlijk ook beschrijven in dit blog maar een positieve instelling en vertrouwen op is een goed begin voor de zware tijd die vandaag begint. Er is mij verteld dat ik een jas ga uitdoen oftewel dat het niet makkelijk zal zijn. Ik ga het beleven.
donderdag 15 december 2011
schildwachtklierprocedure
Gisteren en vandaag stonden in het teken van de schildwachtklierprocedure. Gisteren werd er een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof in de tumor geinjecteerd. De stof stroomt van de tumor door een lymfevat naar de schildwachtklier. Daarna werd er een scan gemaakt om te kijken met welke klier de tumor in verbinding staat. Na 3 uur werd de scan herhaald en toen werd er een stip op m'n huid gezet als aanwijzing voor de chirurg. Vandaag dus de dag van de operatie, wel een rare gewaarwording hoor, tot nu toe was het allemaal voorbereiding op en onderzoek naar maar vandaag dan een echte serieuze handeling waar ik de hoofdrol in speelde. Het is mij al met al niet meegevallen. De chirurg die de operatie heeft verricht is dé specialist op het gebied van mamacarcinoom (zie hieronder) en hij stelde mij meteen op m'n gemak toen hij de operatiekamer inkwam. Uiteindelijk zijn er drie lymfeklieren verwijderd en de combinatie van de wond, de narcose en de spanning zorgden ervoor dat ik nog geruime tijd in bed lag bij te komen voordat Mark, Wendy en ik richting Abcoude reden. Daar heeft Wendy heerlijke andijvie-stamppot gemaakt met een balletje gehakt. Daar knapte ik van op want ik had die dag weinig gegeten. Dit was nog maar het begin, maar ik ben én blijf positief en vol van vertrouwen!
Rutgers ontwikkelde zich in het NKI-AvL tot dé specialist op het gebied van het mammacarcinoom. Hij heeft niet slechts aandacht voor de chirurgische behandeling, maar ziet zijn patiënt als ‘een vrouw met een ernstige levensbedreigende ziekte’. ziekte die niet alleen haar betreft maar verstrekkende gevolgen heeft voor haar gezin en familie. Een vrouw met borstkanker heeft behalve de medisch-specialistische behandeling behoefte aan goede informatie over haar ziekte en begrip voor de bijkomende, vaak moeilijk grijpbare verschijnselen als moeheid, angst en pijn.
Prof.dr. Emiel J.Th. Rutgers
Rutgers ontwikkelde zich in het NKI-AvL tot dé specialist op het gebied van het mammacarcinoom. Hij heeft niet slechts aandacht voor de chirurgische behandeling, maar ziet zijn patiënt als ‘een vrouw met een ernstige levensbedreigende ziekte’. ziekte die niet alleen haar betreft maar verstrekkende gevolgen heeft voor haar gezin en familie. Een vrouw met borstkanker heeft behalve de medisch-specialistische behandeling behoefte aan goede informatie over haar ziekte en begrip voor de bijkomende, vaak moeilijk grijpbare verschijnselen als moeheid, angst en pijn.
maandag 5 december 2011
2e bezoek Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AVL)
Daags na mijn vakantie moest ik om 11 uur in het ziekenhuis zijn voor allerlei lichamelijke onderzoeken. Marijke ging mee om mij gezelschap te houden, wel een ander uitje dan samen een heerlijke strandwandeling maken kan ik je zeggen. Als 1e kreeg ik een injectie voor de botscan die ik 3 uur later zou ondergaan. Dan krijg je radioactieve vloeistof ingespoten die ervoor zorgt dat je botten oplichten. Daarna bloed af laten nemen en er is een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Toen de daadwerkelijke botscan die in totaal 40 minuten duurde. Gelukkig heb ik geen last van claustrofobie want anders had ik een groot probleem met al deze onderzoeken moet je geregeld door zo'n smalle buis en daar minutenlang stil liggen. Als laatste een gesprek met de verpleegkundig specialist, zij heeft een algeheel lichamelijk onderzoek gedaan en allerlei notities gemaakt. Dat was dag 2 van het AVL.
zondag 4 december 2011
Turkije 20 t/m 27 november 2011
vrijdag 18 november 2011
1e bezoek Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
ik ben begonnen met het maken van een blog en omdat iedereen zo benieuwd is wat er gisteren is besproken in het AVL ga ik dat eerst publiceren. Hierna ga ik de volgorde van mijn blog nog veranderen maar eerst heerlijk een week naar Finike, Turkije met mijn lieve zus Marijke. Op 18 november dus samen met mijn zus Carolien naar de mamapolikliniek van het AVL geweest waar ze in 1 dag de onderzoeken doen en meteen de diagnose stellen en je gaat met een behandelplan naar huis. Voor mij was de diagnose al gesteld dus dat was een andere insteek. Eerst aangemeld in de grote hal en een ponskaart laten maken toen aangemeld in het noodgebouw (balie 6) waar de mamapolikliniek is gevestigd. Om een lang verhaal kort te maken dit is het voorgestelde behandelplan. Allereerst wordt mijn schildwachtklier operatief verwijderd en het is heel belangrijk dat deze vrij is van uitzaaiingen. Daarna worden er allerlei onderzoeken gedaan zoals een botscan, een longfoto, een MRI, een hartspieronderzoek, een echografie en een PET-CT scan. Als deze zijn afgerond wordt er begonnen met een periode van 2 x 6 weken chemotherapie waarbij ik iedere 2 weken 1x chemotherapie krijg afhankelijk van het aanslaan van de chemo wordt er dan een borstbesparende operatie of een amputatie uitgevoerd. Het traject erna is dan nog bestralen en uiteindelijk voor een aantal jaren hormoontherapie. Het wordt een zware tijd....
diagnose borstkanker
Op donderdag 3 november kreeg ik in het Amstelland Ziekenhuis de uitslag van een dikke naald biopsie die 1 week eerder was afgenomen en de diagnose is kwaadaardige borstkanker. Omdat ik in de week ervoor al 2 serieuze signalen had gekregen schrok ik op dat moment niet echt van de boodschap. Ook mijn dochter Wendy die ik had meegenomen had ik op deze onheilstijding voorbereid. Daar zaten we dan toch wel lamgeslagen om de boodschap ook echt te horen. Dr. Ferwerda deed haar best om ons uit te leggen wat er nu allemaal te gebeuren stond maar haar woorden kwamen niet echt bij mij binnen. Wendy had een notitieblokje meegenomen en was druk aan het schrijven. Er gaat van alles door je heen als je daar zit. Ik......kanker......nee dat kan niet. Als eerste toen we uit de wachtkamer kwamen heb ik mijn zoon Mark gebeld, daarna mijn man Nico en toen zijn we allebei met onze eigen auto naar huis gegaan.
Abonneren op:
Posts (Atom)