En toen was het alweer tijd voor de 2e chemokuur.
Invasief ductaal carcinoom
Het invasief ductaal carcinoom is de meest voorkomende vorm van borstkanker, die vaak aanvoelt als een harde knobbel. Medullair carcinoom is een vorm van invasief ductaal carcinoom. Deze soort verspreidt zich soms naar de lymfeklieren in de oksel. De gezwellen kunnen groot worden, maar ze hebben een goede prognose. Ongeveer 5 tot 7 procent van alle borstkankertypen behoren tot dit type
Wat is neo-adjuvante chemotherapie?
Bij neo-adjuvante chemotherapie vindt behandeling met chemotherapie vóór de operatie plaats. De chemotherapie kan dan eventuele nog onzichtbare uitzaaiingen vernietigen. Neo-adjuvante chemotherapie kan de mogelijkheid op een borstsparende behandeling vergroten met 30 tot 40%. Dit betekent dat 3 op de 10 vrouwen die eerst in aanmerking kwam voor een borstverwijderende operatie (borstamputatie) toch kan kiezen voor een borstsparende behandeling.
Na een neo-adjuvante chemotherapie behandeling, operatie en eventuele bestraling volgt geenadjuvante chemotherapie meer.
Wat zijn de bijwerkingen?
Chemotherapie beschadigt, naast de kankercellen, ook gezonde cellen in uw lichaam. Hierdoor kunt u bijwerkingen krijgen. Dankzij de voortdurende ontwikkelingen en onderzoeken op het gebied van chemotherapie, is uw arts goed in staat om de bijwerkingen van chemotherapie te bestrijden. Bijwerkingen verschillen per soort chemotherapie en de dosis. Ook is het effect per persoon verschillend.
De voornaamste bijwerkingen van chemotherapie kunnen zijn:
- Misselijkheid en verlies van eetlust: de natuurlijke reactie van het lichaam tegen giftige stoffen is braken. Het lichaam herkent de stoffen die gebruikt worden bij chemotherapie als giftig. Hierdoor kan misselijkheid en een verlies van eetlust ontstaan.
- Infecties: chemotherapie kan leiden tot een tijdelijk tekort aan witte bloedcellen waardoor infecties kunnen ontstaan. Sommige vormen van chemotherapie kunnen het slijmvlies aantasten waardoor zweertjes in en om de mond kunnen ontstaan.
- Vermoeidheid: chemotherapie is een ingrijpende behandeling voor uw lichaam. Het herstel van de behandeling kost uw lichaam veel energie. Vermoeidheid komt dan ook vaak voor bij mensen die chemotherapie ondergaan. Vermoeidheid is nooit helemaal te voorkomen of te verhelpen. Het kan zelfs tot geruime tijd na de behandeling aanhouden.
- Haarverlies: de behandeling met cytostatica kan haaruitval tot gevolg hebben. Het haar kan dunner worden, maar het haar kan ook volledig uitvallen. Bij alle behandelingen met chemotherapie is de haaruitval tijdelijk. Het haar zal enkele weken na het stopzetten van de behandeling weer gaan groeien.
- Diarree: de behandeling kan ook effect hebben op gezonde cellen in het spijsverteringsstelsel waardoor dit tijdelijk minder goed werkt.
Als gevolg van de chemotherapie kan tijdelijke of permanente onvruchtbaarheid optreden. Ook kunt u in een kunstmatige menopauze (overgang) terechtkomen, die soms blijvend is. Of u door de chemotherapie onvruchtbaarheid wordt hangt af van verschillende factoren. Zoals de toegediende medicijnen, de dosering en uw leeftijd. Bespreek met de behandelend arts de mogelijke gevolgen van de chemotherapie voor uw vruchtbaarheid.
Bijwerkingen van chemotherapie op lange termijn kunnen zijn:
- Een heel klein extra risico op leukemie (minder dan 1%). Verder bestaat er geen verhoogde kans op andere kankersoorten.
- Geen verhoogde kans op infecties of afweerproblemen
- Sommige cytostatica (met name de zogenaamde anthracyclines, een veel gebruikte chemotherapie bij borstkanker) kunnen als ze tegelijkertijd gebruikt worden op termijn hartfalen veroorzaken. De kans hierop is minder dan 1%.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten